Francesc Torres


Rector de la UPC. De desembre de 2017 a juny de 2021.

Director del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de 2013 a 2017.

Nascut a Sant Joan de Labritja (Eivissa) el 1962, és enginyer de telecomunicació (1988) per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i doctor (1992) pel Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions (TSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on desenvolupa les seves tasques docents i de recerca, com a catedràtic d’universitat (2010), en l’àmbit de les radiocomunicacions, els circuits d’alta freqüència i l’observació de la Terra. Va iniciar la seva trajectòria professional a l’Agència Europea de l’Espai (ESA, Països Baixos, 1988) i es va incorporar a la UPC com a professor associat de l’ETSETB l’any 1989. En l’àmbit docent ha estat sotsdirector cap d’Estudis de l’ETSETB (1998-2000), coordinador del màster internacional MERIT (Erasmus Mundus master’s degree in Research on Information and Communication Technologies, 2006-2009). Ha rebut el Premi a la “Millora de la Qualitat en la Docència Universitària” del Consell Social de la UPC (1997) pel Laboratori de Radiació i Ones Guiades (ETSETB).

Des de l’any 1994, com a membre del Grup de Recerca en Teledetecció de la UPC (RSLab), ha participat en més de 50 contractes amb la indústria com a assessor científic i tecnològic per al desenvolupament, la caracterització i el monitoratge del sensor SMOS (Agència Europea de l’Espai), el primer satèl·lit liderat per l’empresa espanyola EADS-CASA Espacio. Des que se’n va fer el llançament, el novembre de 2009, la missió SMOS està proporcionant de forma ininterrompuda mesures radiomètriques per a l’estudi del cicle de l’aigua, la millora dels models climàtics i la predicció meteorològica. Aquesta activitat ha donat lloc a la co-autoria de més de 200 publicacions en revistes i congressos internacionals de prestigi i a rebre, com a membre del grup de recerca, diversos reconeixements: Premi Duran Farell del Consell Social (2000), Premi Ciutat de Barcelona (2001), Premi Salvà i Campillo de l’Associació d’Enginyers de Telecomunicació (2004) i el Premi Cristòfol Juandó de l’Aeronàutica (Ajuntament de Barcelona, Festa del Cel, 2011). En el mateix context, ha estat vice-president fundador de l’”SMOS Barcelona Expert Centre for Ocean Salinity and Radiometric Calibration” (2007-2010). Actualment, és membre de la unitat d’excel·lència María de Maeztu 2017-2020 CommSensLab de la UPC.

En el marc del programa de mobilitat del Ministeri d’Educació, va gaudir d’un any sabàtic a la NASA (Jet Propulsion Laboratory-Caltech, 2005-2006, Califòrnia), acollit com a assessor extern del projecte GeoSTAR, un sensor geo-estacionari per al monitoratge de l’atmosfera.

En l’àmbit professional, en el període 2000-2002 va col·laborar en la creació del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació de Catalunya (COETC), donant suport a la secretaria tècnica. En aquest marc, fins l’any 2002 va participar en diverses iniciatives per a la promoció de la professió i el desenvolupament professional dels titulats i titulades de l’ETSETB. Entre les quals hi ha l’organització i redacció dels informes 75 propostes per al desenvolupament de la societat de la informació a Catalunya i Estudi de la situació socio-professional dels enginyers de Telecomunicació, 2002. També va participar en l’organització i moderació de les Jornades sobre Telecomunicacions i Administració Local que l’any 2002 es varen portar a terme en diferents indrets de Catalunya, amb la col·laboració de les diputacions i dels consells comarcals.